Kategorier
Okategoriserade

Därför bör du äta vegetariskt

Anledningar till att välja vegetarisk mat blir fler och fler och idag är det många som väljer att göra just det. Kanske är det dags för dig att prova en vegetarisk dag i veckan? Här följer några anledningar till varför du bör äta vegetariskt som borde övertyga vilken carnivor som helst!

Det är gott

Det finns näst intill oändliga möjligheter med vegetarisk mat och man kan bli inspirerad av all världens kokkonst. Vissa kök är till större del vegetariska och där finns mycket kunskap att inhämta om kryddor och anrättning. I dag finns det också en mängd substitut om det nu skulle vara så att man blir akut sugen på en kokt korv med bröd. Oumph! är ett relativt nytt livsmedel som smakar precis som kött. Prova själv och se om du kan känna någon skillnad.

Hälsovinster – lev längre och sundare

Alla vet att det är nyttigt att äta mycket frukt och grönsaker. Det är naturens egen medicin som är fullproppad med vitaminer och antioxidanter. En långlivad myt är att man inte skulle få i sig tillräckligt med till exempel proteiner om man äter uteslutande vegetarisk mat. Jordnötter innehåller 26 gram proteiner vilket är lika mycket som nötkött. Enligt Livsmedelsverket drabbas vegetarianer i mycket lägre grad av hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck, och vissa cancerformer. Dessutom kopplas en rad av våra välfärdssjukdomar som diabetes och njursten ihop med en överkonsumtion av kött.

Vegetarisk catering

Om du skall ha en tillställning är det suveränt med mat som passar de flesta, både köttätare och vegetarianer. När man letar bland catering-alternativ i så finns det mycket att välja på. Så varför inte testa vegetarisk catering? Stockholm – stad i världen (som det heter i sången), är känt för att vara först på bollen när det kommer till matkultur. Det är enkelt och smidigt att få bra och god vegetarisk catering i Stockholm. Testa själv när du ska ha din nästa tillställning!

För djurens skull

Tyvärr kommer det ständigt nya rapporter om djur som far illa i köttindustrin. Inte ens om du väljer svenskt ekologisk kött kan du vara riktigt säker på att allt har gått rätt till. I Sverige äter vi inte hundar och katter eftersom vi inte har den traditionen och ser på dom som våra likar men vet du att grisar är minst lika intelligenta som hundar? Grisar har flera olika läten som betyder diverse saker, allt ifrån ömhetsbetygelser till varningsskall. Ju mer man tänker på det, desto märkligare känns det att äta djur.

Vegetarisk mat – en ekonomisk vinst

Att äta vegetariskt är snällt mot plånboken, framförallt om du väljer rotfrukter och baljväxter. Välj kost efter säsong och följ årstiderna i köket. Det är alltid billigare att äta de grönsakerna som det för tillfället finns mycket av. Baljväxter, som kikärtor, kan du köpa som torrvara i storpack och blötlägga eller koka upp när du behöver det. För studenter är det en självklarhet att göra ett storkok av linssoppa som man kan frysa in och ha när pengarna börjar ta slut. Kanske kan även du testa och se hur mycket pengar du kan spara?

En bättre miljö

För miljöns skull är det viktigt att vi minskar på köttkonsumtionen. Idag kommer nästan 15% av alla växthusgaser från djurhållning. Nötkött har högst klimatpåverkan tätt följt av lamm. Köttindustrin kräver stora arealer. Regnskog skövlas för att ge plats åt betesmark och odling av sojabönor som sedan blir djurfoder. För att vi ska klara klimatmålen måste vi äta mer vegetariskt än vad vi gör idag.