Kategorier
Okategoriserade

Hur påverkas kosten av tandimplantat?

Hur påverkas kosten av tandimplantat – behöver man tänka på vad man äter? Att få tandimplantat inopererat innebär att man också ges lite av en andra chans. Med vanliga tandproteser – i folkmun: löständer – så får man en fullt fungerande lösning som dock också innebär att tänderna måste plockas ut- och sättas in. Med tandimplantat får man en fast lösning som på sikt kan fungera precis som vanliga, ordinarie tänder. 

Tandimplantat innebär att en tandläkare eller en tandkirurg fäster skruvar i käkbenet. I dessa fäster man sedan kronor och det är dessa som kommer att fungera som tänder i framtiden. Gällande kronorna så anpassas dessa efter patientens övriga tänder och bett – detta gäller såväl storlek som form och exempelvis färg.

Det material som används är titan och just titan används även vid andra operationer. Det har nämligen en utmärkt förmåga att växa ihop med kroppens övriga vävnad – vilket alltså innebär att lösningen med tandimplantat kan bli en permanent sådan.  

Tandimplantat kan kräva invänjning 

Efter en operation kan man uppleva viss smärta och se viss svullnad. Att operera in tandimplantat är ett relativt stort ingrepp och tiden för en komplett inläkning kan sättas till närmare två år. Det ska emellertid ses med viss modifikation då man nästan direkt efteråt kan leva ungefär som vanligt igen. 

Gällande exempelvis kost och mat så finns det inga egentliga hinder. Har du fått tandimplantat inopererade hos en tandläkare i Stockholm så kan du äta som vanligt – men du bör för säkerhets skull undvika alltför hård mat under den första tiden. Vissa kan uppleva problem med att det skaver i munnen och att man känner att talet påverkas till det sämre. 

Här handlar det om en vanesak som normalt inte alls kräver speciellt lång tid innan det faller sig naturligt att tala igen. Känner man stora problem så kan man med fördel kontakta den tandläkare som utfört ingreppet för en kontroll eller en konsultation. 

Tandimplantat i Stockholm – du måste sköta hygienen

Många tänker fel i samband med att man fått tandimplantat inopererade. Tandläkaren kommer att vara tydlig med en sak och det är att man måste sköta om dem precis på samma sätt som de vanliga tänder man har. Tyvärr så ser många patienter saken ur ett annat perspektiv: då det är konstgjorda tänder så krävs ingen större tanke på hygien. 

Tandimplantat kan lossna och om så sker så har man ganska stora ingrepp framför sig. Det vanliga är också att de lossnar som en följd av att bakterier letat sig in i tandköttet – vilket alltså kan förhindras genom en bättre, mer noggrann skötsel. 

Har du fått möjligheten att få tandimplantat i Stockholm – vilket långt ifrån alla har – så ska du ta tillvara på denna andra chans till hela, friska tänder. Sköt dem och fäst extra noggrannhet på rengöring och hygien.