Kategorier
Tandhälsa

Mamma Astrid var egentligen ingen jobbig fluortant

Tandhygienister har fått ett oförtjänt dåligt rykte efter att de gestaltats som löjliga och glädjedödande karaktärer i medierna. Trots allt så vill de bara ditt och dina tänders bästa.

Alla som växte upp i början på 1990-talet och följde SVT:s julkalendrar kan nog känna en å annan sentimental och nostalgisk känsla inför Mysteriet på Greveholm. Många vill till och med påstå att det var den bästa julkalendern någonsin, vilket också kanske är anledningen till att SVT valde att göra en uppföljare år 2012. Vad det däremot inte talas särskilt mycket om är den oerhört tråkiga nidbilden som målas upp av tandhygienister i serien. En nidbild som stackars mamma Astrid behövde gestalta, och som säkerligen ledde till en ökad avsky, skräck och hånfullhet inför det faktiskt väldigt beaktansvärda yrket tandhygienist.

Ville förbjuda godis

“Fluortant” kallade barnen mamma Astrid för i Mysteriet på Greveholm. Ett otacksamt öknamn på den person som kom till skolan för att berätta om tandtroll och hål i tänderna. En riktig glädjedödare som inte kunde prata om annat än om hur farligt det är med socker och varför godis och läsk därmed borde förbjudas. För det är ju det barn vill höra. Verkligen. Snacka om att döda en feststämning genom att berätta för ett barn som bara vill äta sitt lördagsgodis om hur han eller hon förstör sina tänder. Mamma Astrid var till och med tvungen att demonstrativt visa upp hur läsk fräter på tänderna genom att lägga en hajtand i ett glas med julmust. En tand som dagen efter skulle vara helt borta, och därmed skrämma barnen till att sluta dricka läsk. Just en schysst tandhygienist

Unnar sig julmust om julen

Samtidigt kan du inte glömma bort att tandhygienistens jobb är att ge dig god rådgivning för hur du ska ta hand om tänderna. Och där ingår det trots allt att avråda från godis och läsk, för alla vet faktiskt om att det inte är bra för munhygien och tänder. Men nog hade medierna, inte minst Sveriges Television, kunnat göra ett lite bättre jobb för att framställa tandhygienisterna i lite bättre dager. Inte skapa en stereotypisk nidbild som bara stärker bilden av tandhygienisten som en glädjedödande “fluortant”. Det hjälper knappast när du ska försöka motivera barnen till det årliga rutinbesöket hos tandläkaren eller tandhygienisten för att kontrollera tänderna. Till och med en tandhygienist kan nog unna sig ett glas julmust eller två om julen.